Effektiv mattrengöring för att få bort fläckar

mattrengöring på ingrodda fläckar

Är du i behov utav mattrengöring? Nästan varje hem har mattor eftersom mattor hjälper till att hålla huset varmt och välkomnande året runt. Mattor används även som dekoration i många hem eftersom det finns så många olika färger och mönster som blir vackra att titta på. Dessa mattor samlar lätt på sig damm och annan smuts. Vissa fläckar är för envisa för att tvättas bort och det kanske tar åratal innan du till sist lyckas bli av med fläcken från din speciella matta. Även om det finns olika rengöringstekniker för att rengöra en matta så behövs det särskilda rengöringsmedel och städutrustning för att resultatet skall bli bra. Om du har handskats med fläckar på mattor tidigare och är orolig för hur du skall bli av med dem är det dags för dig att ta hjälp av mattvättsexperter från ett rekommenderat städföretag i Växjö.

Mattrengöring – Tekniker på att få bort de envisa fläckarna

Mattabsorberingsteknik: Det här är en metod eller teknik som används när du skall få bort organisk smuts och andra material som löses upp i vatten. Tekniken innebär att du sprejar på vatten med lösningsmedel på området med fläckarna, ge det sedan lite tid att sjunka in och dammsug därefter området. Den här tekniken är mycket tidseffektiv och fläckarna brukar försvinna permanent på kort tid. Dessutom torkar mattorna väldigt fort när denna metod har använts.

Maskinrengöring

Det här är en teknik som används på mycket envisa fläckar på delar av en matta. Det är en torr rengöringsmetod där en roterande borste används för att skrubba bort fläckarna och smutsen på utvalda områden. Det används bara en minimal mängd vatten under denna process. Det är mycket effektivt för att rengöra områden med många envisa fläckar. Det rekommenderas att använda särskilt rengöringsmedel som är biologiskt nedbrytbart.

Schamponering av mattor

Schamponering är en rengöringsmetod där du applicerar ett särskilt schampo för att rengöra mattan. De flesta rengöringsfirmor använder två metoder när de rengör med schampo. Det finns den våta metoden där mattan dränks i schampolösningen och sedan dammsugs för att suga upp alla partiklar och smuts. Den andra schamponeringsmetoden innebär att man använder ett schampo från en sprayburk. Med den här metoden så sprejar man på schampo på den smutsiga mattan och låter medlet torka in i mattan. Därefter dammsuger man för att avsluta rengöringen. En viktig detalj att tänka på om du använder schampo för att rengöra din matta är att många schampon har ammoniak i sig som kan lämna kvar en dålig odör.

Ångrengöring av mattor

Det här är den vanligaste tekniken som folk använder. Det innebär att mattan dammsugs för att bli av med allt ytligt material och smuts. När det är gjort så behandlar du mattan med ånga under högt tryck för att bli av med fläckar och smuts som grott in i mattan. För att rengöra mattan ännu mer effektivt och få den att se ny ut så bör du applicera ett schampo eller rengöringsmedel först. Låt sedan medlet torka in i mattan och lösa upp all smuts och fläckar. Låt det verka i ungefär 15 – 30 minuter innan du sedan rengör med ångmaskinen. Vattentrycket och värmen löser upp det sista av smutsen och ser till så mattan blir ren.

Den här typen av mattrenröring tar ett tag att torka, därför krävs det en del tålamod. Oavsett så finns det specialiserad utrustning som kan användas för att skynda på tiden det tar för mattan att torka. Det är därför det är viktigt att du letar efter ett mattrengöringsföretag som förstår sig på alla aspekter av mattrengöring och använder effektiva metoder.