Så rengör man lackade trämöbler och vårdar dem

tips på att rengöra lackade trämöbler

Nuförtiden är lackat trä ett vanligt materialval när det kommer till trämöbler. Det är ett populärt val inte bara för sitt attraktiva utseende, utan också för dess hållbarhet och det faktum att det är lätt att underhålla. Men som alla andra material behöver möbler av lackerat trä också regelbunden vård för att se bra ut.

Här är några regelbundna men också lite mer speciella sätt att rengöra dina lackade trämöbler på. För hjälp med rengöringen, kontakta de bästa städföretagen i Växjö.

Regelbunden vård för att rengöra lackade trämöbler

  • Ge fullt skydd från vatten och andra vätskor, särskilt alkohol, mat eller kosmetika. För att skydda bordsytor kan underlägg fungera riktigt bra.
  • Regelbunden rengöring genom att använda en mjuk, torr och luddfri trasa. Men många rengöringsexperter rekommenderar att du använder en dammsugare med en applicerbar borste. Om du använder en mjuk trasa för att rengöra damm och fläckar, kan det också ge en mjuk glans på träytan.
  • Torka av med en fuktig trasa för att bli av med klibbighet eller lättare jord och börja sedan snabbt gnugga med en torr trasa. För att undvika skador på möblerna, testa först på en mer obemärkt plats innan du använder denna teknik. Undvik att lämna en fuktig trasa på den lackade ytan.

Specialvård för rengöring av lackade möbler i trä

  • För att återställa utseendet och glansen på lackade trämöbler, bör du rengöra det mer noggrant med jämna mellanrum. Detta ger enastående resultat för begagnade möbelköp.
  • Applicera ett lager av vax om du vill skydda lackade trämöbler. Men det finns inget behov av att göra det ofta. Skydd mot damm och fukt uppnås genom applicering av vax. För att förhindra uppbyggnad av vax, gör aldrig detta mer än en gång om året.
  • Om det finns en uppbyggnad av vax, ta bort den med hjälp av en trasa som är fuktad med syntetisk terpentin eller lacknafta. Klibbiga rester kan förekomma om du använder naturlig terpentin, så undvik det. När du använder lösningsmedel, se till att du följer alla anvisningar på etiketten. Följ också alla säkerhetsåtgärder vid hantering av rengöringslösningar.
  • För att ge trämöblerna glans kan poleringsmedel användas. Men håll dig borta från att använda detta alltför ofta eftersom överanvändning kan resultera i uppbyggnad. Använd en silikonfri produkt eftersom silikon är känt för att lämna en tråkig rest över tid.
  • För viss lackrengöring kan du också använda oljebaserad tvål. Men det rekommenderas starkt att du först testar i ett mer dolt område.
  • Om lackade ytor är smutsiga kan de tvättas, men du måste även här först testa på ett område som inte syns så väl. Tvätta inte om det blir vitt och disigt eller om ytan får strimmor.